Черният кимион – лек за всяка болест

Черният кимион – лек за всяка болест

„В черния кимион има лек за всяка болест, освен за смъртта.” (хадис)

На различните езици черният кимион е известен като:

-Nigella Sativa (латински)

-хаббет-ус-сеуда (арабски)

-чьорек оту (турски)

-бляк сид (английски)

-мелансион (гръцки)

-ниелле (френски, немски)

Черният кимион се използва в източната традиционна медицина като средство за лечение на най-различни заболявания. Тази билка вирее в района на Средиземно море, в Северна Африка, в Азия и Арабския полуостров.

В книгата на великия мюсюлмански учен Ибн Сина (Авицена) „Канон на медицината” се посочва, че черният кимион активира енергията, като по този начин спомага за преодоляването на умората и отпадналостта. Черният кимион укрепва имунната система и притежава антиалергичен ефект.

Археолози са намерили семена от черен кимион в разкопки, датиращи от периода на Неолита и Мезолита, което показва, че се използва поне от преди 8 хиляди години. Известният египтолог Хауърд Картър е направил много важно археологическо откритие – открива гробницата на фараона Тутанкамон. Сред вещите на фараона имало черно масло, което никой не знаел какво представлява. Скоро след това става известно като „масло от черен кимион” или „челебитка”. Било е известно, че древните египтяни знаели за черния кимион, но никой не можел да каже точно за какво са го използвали в ежедневието си. Но въпреки това, фактът, че черният кимион е бил сред вещите на младия цар, сам по себе си говори за важността му през онова време. Би могло да се добави още, че египетската царица Нефертити, е използвала необикновеното действие на черния кимион върху кожата, за да запази красотата и младостта си, както и за повишаване на тонуса.

В Стария Завет се говори за неоспоримата важност на черния кимион, дори се описва начина за добиването на маслото му.

Известният гръцки лекар Диоскоридис също е споменал за лечебните свойства на черния кимион. Черният кимион заема важно място в гръцката и арабската медицина, чиито основатели са били Хипократ, Гален и Авицена.

Черният кимион бил много необходим при лечението на заболявания на черния дроб и храносмилателния тракт.

През 1953 година са били направени повече от 200 изследвания в международни университети, чиито впечатляващи резултати са публикувани в статии и доклади. Учените постигнали удивителни резултати. Оказало се, че черният кимион въздейства върху тимусната жлеза и я стимулира, а тя отговаря за защитните сили на организма като цяло, това пък води до силен имунитет и избавление от всякакъв вид болести и инфекции.

Също така, използването на олио от черен кимион стимулира костния мозък, което пък се явява идеално средство при лечение и предотвратяване на развитието на ракови тумори. Това са факти, официално потвърдени от учените-изследователи в Раково-имунно-биологическата лаборатория на Южна Калифорния, САЩ.

По своите антибактериални свойства черният кимион превъзхожда много съвременни антибиотици. За разлика от тях, той не вреди на организма. Той е ефективен дори против бактерии, които имат особено силно съпротивление (резистентност) към лекарства, например като холерата.

Използването на олио от черен кимион помага при борбата с алергии, заболявания на стомашно-чревния тракт, настинки, възпаление на устата, функционален дефицит на черния дроб, бронхиална астма, диабет. Също така черният кимион е ефективен при лечение на синузит, тонзилит, хемофилия, диария, простатит, уретрит, хемороиди, дерматит, псориазис, алопеция. Помага при глисти, изтощение, подагра, при недостатъчна секреция на жлъчката. Има противогъбичен, антибактериален, антивирусен и диуретичен ефект.

Полиненаситените мастни киселини, съдържащи се в олиото от черен кимион, повишават имунитета, подобряват състоянието на кожата, спомагат за регулиране на нивото на холестерола в кръвта, намаляват вероятността от развитие на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Олиото от черен кимион подобрява растежа на косата, предпазва от преждевременно побеляване, то бива включвано в състава на кремовете за предотвратяване на бръчки.

С цел възстановяване на здравето и укрепване на имунитета, за възрастни се препоръчва да вземат по 1 чаена лъжичка олио от черен кимион 2 пъти дневно – сутрин и вечер. След което се изпива ½ чаша с вода, в която е разтворена супена лъжица чист пчелен мед.

Начини за лечение с него:

 1. При нервни разстройства се взема една чаена лъжица олио от черен кимион заедно с една чаша кафе и това много добре облекчава нервите.
 2. При кашлица се маже олио от черен кимион по гърба и гърдите, пие се една чаена лъжица от него, добавя се една чаена лъжица в една чаша гореща вода и се вдишва парата.
 3. При умора се смесват една чаена лъжица олио от черен кимион в една чаша портокалов сок и се пие в продължение на 10 дни.
 4. За засилване на паметта се смесват една чаена лъжица олио от черен кимион с 100 ml чай от мента и се пие в продължение на 10 дни.
 5. При камъни в бъбреците се смесва 250 грама черен кимион с 250  грама пчелен мед. Две лъжици от тази смес се разтварят в половин чаша гореща вода и се пият на гладно. Пие се и една чаена лъжица олио от черен кимион също на гладно.
 6. Против бръчки се смесват една лъжица олио от черен кимион с една лъжица зехтин. С тази смес се маже лицето, чака се един час, след което се измива със сапун. Ще забележите разликата!
 7. При възпалителни процеси в организма се смесват една чаена лъжица настърган карамфил с една лъжица олио от черен кимион и се пие заедно с чай от мента.
 8. За предпазване от болести се приготвя разтвор от една чаена лъжица олио от черен кимион с една лъжица пчелен мед и се яде всеки ден.
 9. При гъбички – между пръстите на краката мястото се измива със сапун и се изсушава. Изсушеното място се маже с олио от черен кимион. Лечението продължава 3 дни.
 10. При висок холестерол – когато се пие някакво горещо питие с олио от черен кимион се разгражда холестерола в сърцето и се разширяват вените.
 11. При лишеи по кожата – мястото с лишеите първо се намазва с ябълков оцет и после се маже с олио от черен кимион. Лечението продължава 15 дни.
 12. При ревматизъм – мястото на болестта се маже с топло олио от черен кимион и се масажира. Всеки ден се пие една чаена лъжица олио от черен кимион. Лечението продължава 15 дни.
 13. При главоболие се маже горния край на очите (в края на веждите) и около ушите с олио от черен кимион и в този ден се пие една чаена чаша олио от черен кимион. Лечението продължава 3 дни.
 14. При болки и киселини в стомаха се пие два пъти на ден една чаша мляко и една чаена лъжица олио от черен кимион. Лечението продължава 5 дни.
 15. За предпазване от спонтанен аборт се вземат 5 пъти на ден няколко печени зърна от черен кимион заедно с анасон и пчелен мед или се пие 5 пъти на ден една чаена лъжица олио от черен кимион и водата на сварен анасон. Лечението продължава 40 дни.
 16. При косопад се разтрива главата с лимон, след 15 минути се къпе с шампоан и се изсушава. Корените на косата се мажат с олио от черен кимион. Лечението продължава 15 дни.
 17. За лечение на очни болести половин час преди да се легне около очите се намазва с олио от черен кимион. Пие се и смес от олиото със сок от моркови. Лечението продължава един месец.
 18. При високо кръвно налягане се пие една чаена лъжица олио от черен кимион с гореща напитка. Всяка сутрин се приема малко количество чесън.
 19. При диария се яде два пъти на ден кисело мляко и се пие една чаена лъжица олио от черен кимион. Лечението продължава 3 дни.
От тук можете да поръчате масло от черен кимион.
Published in: on 31.07.2010 at 13:58  Коментарите са изключени за Черният кимион – лек за всяка болест  
Tags: , , , , ,