Не поемай тежестта на целия свят върху раменете си

Не поемай тежестта на целия свят върху раменете си

 

В определен тип хора бушува вътрешна война, такава, която не се случва на бойното поле, а в спалнята, в офиса или в дома. Това е война, която води до язви или повишаване на кръвното налягане. Всичко разстройва тези хора: ядосват се на инфлацията, вбесяват се, защото дъждовете идват със закъснение, разгневяват се, когато стойността на валутата падне. Те винаги са разтревожени и объркани, без значение каква е причината.

Смятат, че всеки вик е против тях.[ел-Мунафикун, 63:4]

Моят съвет е следният: не поемай тежестта на целия свят върху раменете си. Нека земята да носи товара на нещата, които се случват, и не се наемай ти да ги носиш. Някои хора имат сърце, което е като гъба – поема всякакви заблуди и погрешни схващания. То се обезпокоява от най-незначителните неща, смущава се от всичко, което се случва. Това сърце непременно ще унищожи своя притежател.

Тези, които са принципни и са на правия път, не се разтревожват пред трудностите, а вместо това вярата им се усилва. Но обратното е вярно за човека със слабо сърце – когато бъде изправен пред беда или проблем, единственото нещо, което се увеличава, е страхът му.

По време на трудност няма нищо по-полезно от смелото сърце. Който има такова сърце, той е спокоен, с твърда вяра и здрави нерви. От друга страна, през всеки един ден страхливецът се жертва много пъти заради своите предчувствия и опасения за предстояща гибел. Ето защо, ако искаш за себе си един стабилен живот, тогава се изправяй пред всички ситуации със смелост и упоритост.

И да не те разколебават онези, които не са убедени! [ер-Рум, 30:60]

Бъди по-непоколебим от обстоятелствата около себе си и по-жесток от ветровете на нещастието. Нека милост да се спусне върху слабото сърце, защото колко често то бива разтърсвано и от най-малките трусове.

Наистина ще откриеш, че те са най-ненаситните за живот хора.“ [ел-Бекара, 2:96]

Що се отнася до непоколебимите, те получават помощ от своя Господар и са уверени в Неговото обещание.

И спусна Той спокойствие над тях. [ел-Фетх, 48:18]

 

Автор: шейх Аид ел-Карни

Published in: on 22.07.2010 at 12:07  Коментарите са изключени за Не поемай тежестта на целия свят върху раменете си